Manufacture of functional drinks from apple (Malus domestica), lemon verbena (Aloysia citrodora), flaxseed (Linum usitatissimum) and stevia (Stevia rebaudiana Bertoni)
Main Article Content
Abstract
This project seeks to develop an innovative functional drink based on apple, lemon verbena and flaxseed, sweetened with stevia, which combines antioxidant, digestive and omega-3 fatty acid benefits, with a low caloric content. The optimal formulation (100% water, 50% apple, 2% lemon verbena, 2.5% flaxseed and 0.2% stevia) guarantees a pleasant taste and high sensory acceptance, making it ideal for consumers interested in healthy and natural options. The drink is positioned as a refreshing and sustainable alternative, perfect to integrate into healthy lifestyles, with the potential to expand in local and international markets thanks to its functional attributes, low caloric impact and versatility of presentation.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Los nombres y las direcciones de correo electrónico introducidos en esta revista se usarán exclusivamente para los fines establecidos en ella y no se proporcionarán a terceros o para su uso con otros fines.
How to Cite
References
Fernández, A., López, M., & Martínez, P. (2023). Propiedades funcionales de bebidas naturales. Revista de Nutrición y Salud, 12(3), 45-60.
García, J. (2020). Hierbas medicinales y su aplicación en bebidas saludables. Editorial Salud y Bienestar
Etheridge, C. J., & Derbyshire, E. (2020). Herbal infusions and health: A review of findings from human studies, mechanisms and future research directions. Nutrition & Food Science. 50(5), 969-985. http://doi.org/10.1108/NFS-08-2019-0263
J. C. Chiroque Castro, E. J. Dioses Agurto, y T. E. Masias Infante, "Elaboración y caracterización de una bebida funcional a partir de la granada (Punica granatum L.), edulcorado con Estevia (Stevia revaudiana Bertoni) en la ciudad de Piura–Perú, 2019", Universidad Nacional de Piura, Facultad de Ingeniería Industrial, 2019. https://core.ac.uk/reader/250078140.
N. Cantillo Holguín Génesis, Elaboración de néctar a base de achotillo (Nephelium lappaceum) y manzana (Malus domestica) enriquecido con alfalfa (Medicago sativa) como aporte nutricional, Tesis Doctoral, Universidad Agraria del Ecuador, 2020. https://cia.uagraria.edu.ec/Archivos/CANTILLO%20HOLGUIN%20GENESIS%20NATHALY.pdf
V. B. Miranda López y K. Y. Vilca Díaz, "Determinación de los parámetros óptimos para la elaboración de una bebida funcional de cebada (Hordeum vulgare), hierba luisa (Cymbopogon citratus) y cola de caballo (Equisetum arvense), con adición de mucílago de semilla de lino (Linum usitatissimum) y su evaluación reológica", 2018. https://repositorio.unsa.edu.pe/items/61d6f30b-8322-480b-beda-d96b2b60e322
V. Ponte Loyola y P. M. Hoyos Gonzales, "Elaboración de una bebida funcional en base a cebada (Hordeum vulgare), linaza (Linum usitatissimum L.), llantén (Plantago major) y aloe vera", 2012. https://repositorio.uns.edu.pe/handle/20.500.14278/2366
Ancka-Iglesias, C. V., Flores-Albino, Y. A., Calizaya-Milla, Y. E., & Saintila, J. (2022). Características sociodemográficas y consumo de alimentos ultra procesados en vegetarianos y no-vegetarianos: Un estudio transversal en la población peruana. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 42(01). https://doi.org/10.12873/421ancka
NICOLE, G. L. L. (2023). Efecto del mucílago de linaza (Linum usitatissimum) en las características fisicoquímicas y microbiológicas en néctar de naranja (Citrus sinensis L.) y badea (Passiflora quadrangularis L.) (Doctoral dissertation, Universidad Agraria del Ecuador).https://repositorio.ucv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12692/38975/silva_mj-SD.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Creswell, J. W. (2014). Research Design: Qualitative, Quantitative, and Mixed Methods Approaches. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
Ticsihua Huaman, Jovencio, & Orejon Montalvo, Tania Yesenia. (2022). Evaluación del efecto de concentración en una bebida funcional a partir de tuna blanca (Opuntia ficus) y aguaymanto (Physalis peruviana). Alfa Revista de Investigación en Ciencias Agronómicas y Veterinaria, 6(18), 383-392. Epub 04 de noviembre de 2022. https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v6i18.175
NORMA TÉCNICA PERUANA: NTP 203.070. Jugos, néctares y bebidas de fruta. Requisitos. Comisión de Normalización y de Fiscalización de Barreras Comerciales No Arancelarias – INDECOPI. Apartado 145. Lima, 2017; Perú. https://sinia.minam.gob.pe/
Palacios Avila, D. J. (2017). Consumo excesivo de gaseosas y riesgo de obesidad en adolescentes de la ciudad de trujillo 2017 (Tesis para optar título, Universidad Privada Antenor Orrego ) https://hdl.handle.net/20.500.12759/2689
Ministerio de salud, “Norma sanitaria para servicios de alimentación colectiva”, Lima, NTS N°173- MINSA/2021/DIGESA, 2021.
Montero, J. (2012). Propiedades medicinales y usos del Aloe vera. Eco-agricultor. Chile. Recuperado de https://www.ecoagricultor.com/propiedades-y-usosdel-aloe-vera/