Sensory Acceptability of Gummies Made with Bovine Spleen and Fruit Pulps as a Support Strategy for the Prevention of Childhood Anemia
Main Article Content
Abstract
The present research project, submitted in the Innovative Design category, was developed for its presentation at the Science and Technology Fair FERCYT-2025, organized by the Universidad Nacional Micaela Bastidas de Apurímac. Its objective was to produce functional gummies enriched with 20 % bovine spleen and blueberry, mango, and strawberry pulps, and to evaluate their sensory acceptability in a child population. For their preparation, the bovine spleen was precooked at 75 °C in order to preserve its nutritional value; this ingredient provides highly bioavailable heme iron, while the fruits contribute vitamin C and antioxidants that enhance its absorption. The organoleptic characteristics flavor, color, odor, and texture were evaluated using a 3-point facial hedonic scale applied to 15 children aged 3 to 5 years from the district of Tamburco, Abancay.The results showed high acceptability, with the category “I like it a lot” standing out, with frequencies of 80–93.3 % for texture, 73.3–86.7 % for odor, 60–73.3 % for color, and 66.7–86.7 % for flavor, with mango being the most accepted. It is concluded that the gummies enriched with bovine spleen present good sensory acceptance among children, constituting a viable alternative to support anemia prevention. However, it is recommended that future studies include bromatological analyses of the final product, especially the determination of heme iron and its bioavailability, to validate its nutritional relevance.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Los nombres y las direcciones de correo electrónico introducidos en esta revista se usarán exclusivamente para los fines establecidos en ella y no se proporcionarán a terceros o para su uso con otros fines.
How to Cite
References
F. Moreira y A. López San Román, «Anemia ferropénica. Tratamiento,» vol. Vol. 101, nº N° 1, 2009.
F. R. Vargas, V. J. Guerra y V. A. Hernández, «Redefinición de la anemia infantil en el Perú: variaciones distritales tras la adopción de la guía OMS 2024,» 2025.
INEI, «Instituto Nacional de Informática,» 2023.
S. Cusirramos, J. P. Aparco y L. Bullon, «Impacto de micronutrientes en polvo sobre la anemia en niños de 10 a 35 meses de edad en Apurímac, Perú,» Lima, Perú, 2019.
EDES y E. d. y. d. s. familiar, «Situación actual de la Anemia en niños de 6 a 35 meses,» 2023.
M. S. Sociedad, «Anemia Infantil en el Perú, Situacion y retos una nueva perspectiva,» Lima-Perú, 2023.
C. K. Q. C. G. Aco, «Formulación para elaborar galletas de harina de bazo de origen bovino (bos taurus) para niños en etapa pree-scolar,» Arequipa, 2019.
Y. Suarez y R. D. Berrospi, «Golosina Antianemica de crema de chocolate negro enriquecido con bazo de bovino para la lonchera preescolar.,» Huacho, 2020.
B. E. León, M. D. R. Farromeque, R. . W. Dextre y O. Otilio, «Raviol de sangrecita y bazo de bovino: Aportando proteínas y hierro en la población escolar,» 2025.
V. Lemus Moreira , Jalea de Fresa, Mora y Arándanos azules con Espirulina, Guatemala: Universidad de Galileo, 2023.
C. K. E. Aco y C. G. Quispe, «Formulacion para elaborar gralletas de harina de bazo de origen bovino (Bos taurus) para niños en estapa preescolar,» Arequipa-Perú, 2019.
P. Robles Madrigal , I. Chalini robles y A. Moreno Ibarra, «Tecnologia de elaboracion de Gomitas con grenetina adicionadas con vitamina C,» 2020.
I. Luzardo Ocampo , «Escala Hedónica preescolar,» 2012.
R. Al- Jaloudi, D. Al-Refaie, M. Shahein, H. J. Hamad, N. Shehadeh, J. AlBtoosh, B. A. Al-Nawasrah, B. A. Al-Nawasrah, R. Alkhderat y S. K. Ababneh, «Desarrollo de gomas de mascar funcionales a base de concentrado de arándano y miel: análisis fisicoquímico y sensorial,» vol. 13, nº 2, pp. 1-16, 2025.
M. Tarahi , S. Tahmouzi, . M. Reza Kianiani, . S. Ezzati, S. Hedayati y . M. Niakousar, «Current Innovations in the Development of Functional Gummy Candies,» Foods, vol. 13, nº 1, pp. 1-17, 2023.
M. Moazzem, M. Hayden, D.-J. Kim y a. S. Cho, «Assessment of Changes in Sensory Characteristics of Strawberries during 5-Day Storage through Correlation between Human Senses and Electronic Senses,» Foods, vol. 13, nº 20, pp. 2-16, 2024.
Rodríguez, A. P. Zevallos y I. Dianderas, «Evaluación de la Capacidad Antioxidante y efecto Hipolipemiante de la fragaria Ana-nassa (fresa) y Vaccinium corymbosum (arándano) y su actividad sinérgica en ratas con hiperlipidemia inducida experimentalmen-te.,» Arequipa- Perú.
Montoya, María del Pilar; Eche y G. Castrillón, «El bazo: un órgano olvidado,» 2010.