Effect of biofertilizers in the vegetative phase of the onion crop (Allium cepa L.)

Main Article Content

Celinda Alvarez_Arias
Aydeé Kari_Ferro
Nora G. Echegaray Peña
Rosa Huaraca_Aparco
Niki F. Flores_Pacheco
Juan S. Barreto Carbajal

Abstract

The objective of the research was to evaluate the effect of earthworm humus, bovinase and whosease in the vegetative phase and yield of the onion (Allium cepa L.) red variety Arequipa. The study was carried out in the district of Curpahuasi, province of Grau, department of Apurímac. The study variables were plant height, number of leaves, bulb height, bulb diameter and onion crop yield. With a completely randomized block design. The results showed significant differences (Sig.<0.05) reporting a higher plant height with the application of Worm Humus with a dose of 10.8 t/ha, while the highest number of leaves was found with the application of Bovinase at a dose of 20 t/ha. The production yield was found with the Earthworm Humus (9.8 t/ha) higher compared to the other biofertilizers, being non-significant (Sig. > 0.05) when compared with the other treatments, no significant differences were recorded (Sig. > 0.05 ) between the average weight of bulbs and yields. It is concluded that the application of earthworm humus with a dose of 10.8 t/ha is recommended in the production of Arequipa red onion.

Article Details

How to Cite
Effect of biofertilizers in the vegetative phase of the onion crop (Allium cepa L.). (2022). C&T Riqchary Science and Technology Research Magazine, 4(1), 33-38. https://doi.org/10.57166/riqchary/v4.n1.2022.86
Section
Artículos

How to Cite

Effect of biofertilizers in the vegetative phase of the onion crop (Allium cepa L.). (2022). C&T Riqchary Science and Technology Research Magazine, 4(1), 33-38. https://doi.org/10.57166/riqchary/v4.n1.2022.86

References

Roldán, E.; Sánchez-Moreno, C.; de Ancos, B.; Cano, MP Caracterización de subproductos de cebolla ( Allium cepa L.) como ingredientes alimentarios con propiedades antioxidan-tes y antipardeamiento. Química alimentaria 2008 , 108 , 907–916.

Sekara, A.; Pokluda, R.; Del Vacchio, L.; Soma, S.; Caruso, G. Interacciones entre genotipo, ambiente y prácticas agronómi-cas en la producción y calidad de cebolla de almacenamiento ( Allium cepa L.)—Una revisión. hort. ciencia (Praga) 2017 , 44 , 201–212.

Gadelrabh, HM; Elamin, SM Efecto de diferentes fertilizantes orgánicos sobre el crecimiento, rendimiento y sólidos solubles totales de la cebolla ( Allium cepa L.) variedad Baftaim-s. J. Agric. Veterinario. ciencia 2013 , 14 , 61–67.

Ibrahim, A. El efecto del fertilizante inorgánico en la produc-ción de cebolla. En t. J. Biol. ciencia 2014 , 1 , 21–29.

Enping, Z.; Yu, D.; Fulei, T.; Shuhong, Z. Efectos del nitró-geno a largo plazo y la fertilización orgánica en el contenido de antioxidantes de los frutos de tomate. hort. J. 2016 , 3 , 8–12. }

Shedeed, IS; Sayed-el, SAA; Doaa, MAB Efectividad de biofertilizantes con materia orgánica sobre el crecimiento, rendimiento y contenido de nutrientes de plantas de cebolla ( Allium cepa L.). EUR. Enterrar. J. Sci.Tech. 2014 , 3 , 115–122.

moldavo, C.; Ianculov, I.; Nicoleta, GH; Delia, D.; Crăini-ceanuc, E.; Druga, M.; Liana, A.; Moldovan, GZ Influencia del contenido de clorofila de la cebolla ( Allium cepa ) des-pués de la adición de selenio y zinc. J. Agroaliment. proc. Tecnología 2009 , 15 , 437–440. [ Google académico ]

Damian, M.; Gonzales, F.; Quiñones, P.; Terán, J. 2018. Plan de enmiendas, yeso agrícola, compost mejorado y enriqueci-do con EM y humus de lombriz, para mejorar el suelo. Ar-naldoa 25: 141-158-.

Reyes, J.; Luna, R.; Reyes, M.; Yépez, A.; Abasolo, F.; Espino-sa, K.; López, R.; Vázquez, V.; Zambrano, D.; Cabrera, D.; Torres, J. 2017. Uso del humus de lombriz y jacinto de agua sobre el crecimiento y desarrollo del pepino (Cucumis sati-vus, L). Revista de Ciencias Biológicas y de la Salud 19: 30-35.

Wu, D.; Feng, Y.; Xue, L.; Liu, M.; Yang, B.; Hu, F.; Yang, L. 2019. Biochar Combined with Vermicompost Increases Crop Production While Reducing Ammonia and Nitrous Oxide Emissions from a Paddy Soil. Pedosphere 29: 82-94.

Mora Cevallos, J.C., 2015. Abonos orgánicos en el cultivo de cebolla roja (Allium cepa L.) en la Finca Glantina Cantón Buenafe [en línea]. S.l.: Tesis de pregrado, Universidad Téc-nica Estatal de Quevedo. Disponible en: https://repositorio.uteq.edu.ec/bitstream/43000/1494/1/T-UTEQ-0157.pdf.

Fababa Mori, L.F., 2012. Efecto de cinco dosis de humus de lombriz en el cultivo de cebolla roja (Allium cepa L.) en sue-los ácidos, sector Aucaloma - Lamas - Perú [en línea]. S.l.: s.n. Disponible en: http://repositorio.unsm.edu.pe/bitstream/handle/11458/1156/ITEM%4011458-414.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Bello Moreira, I., Vera Delgado, H., Vera Baque, C., Macías Chila, R., Anchundia Muentes, X. Y Avellán Chanca, M., 2016. Fertilización foliar con Biol en cebolla de bulbo (Allium cepa l.) valorando rendimiento. Ciencias Agronómicas, vol. 28, pp. 17-25. ISSN 2250-8872.

Cáceres, J.M. Y Suquilanda V., M.B., 2017. Evaluación del efecto de Thrichoderma harzianum y bocashi en la produc-ción de cebolla (Allium cep) utilizando el método de investi-gación participativa en el canton Santa Isabel, Azuay como un sistema alternativo de producción [en línea]. S.l.: Univer-sidad de Cuenca. Disponible en: http://www.dspace.ueb.edu.ec/bitstream/123456789/1143/1/125.pdf.

Alvarez, M., Casas Choque, D.A. Y Yupanqui Condori, G., 2020. Aplicación de reguladores de crecimiento sobre el ren-dimiento de cebolla roja Ilabaya (Allium cepa). Ciencia & Desarrollo [en línea], vol. 19, no. 26, pp. 61-67. ISSN 2617-6033. DOI 10.33326/26176033.2020.26.933. Disponible en: http://revistas.unjbg.edu.pe/index.php/cyd/article/view/933.

Pinzón S., E.H., Munevar G. O.E., Cruz R., E.F. Y Torres H., D.F., 2019. Efecto de una fuente alterna de fosforo en la pro-ducción de cebolla de bulbo (Allium cepa L.) bajo condicio-nes de campo. Revista de Investigación Agraria y Ambiental [en línea], vol. 10, no. 2, pp. 51-62. ISSN 2145-6453. DOI 10.22490/21456453.2545. Disponible en: http://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/2545.

Ancco-Oliva, I., 2016. Efecto del consorcio Azospirillum sp. y Azotobacter sp. en el crecimiento y producción del cultivo de Allium cepa L. Var. amarilla «cebolla» en condiciones de campo los pichones-Tacna. S.l.: Universidad Nacional Jorge Basadre Grohmann - Tacna.

Amaya-Robles, J.E. Y Méndez-García, E.F., 2013. Respuesta de niveles crecientes de NK en la producción de cebolla (Allium cepa L.) var. “Roja Arequipeña”. Scientia Agropec-uaria, vol. 4, no. 1, pp. 15-25. ISSN 2077-9917.

Megarejo, A., Meyer, I.C., Hennig, H. Y Waller, J., 2010. Guia para el cultivo de cebolla en misiones. 2010. S.l.: Insti-tuto Nacional de Tecnología Agropecuaria

Most read articles by the same author(s)